ОБЕРЕЖНО – ОТРУЙНІ РОСЛИНИ!

Природа України багата на різноманітні рослини. Серед них зустрічаються дуже небезпечні для здоров’я. Навіть лікарські рослини можуть нашкодити організму. В медицині використовуються окремі компоненти, речовини з рослин в чіткій дозозалежній концентрації. Щоб вберегти себе від лиха треба знати як вони виглядають. Для кожного регіону притаманні свої представники отруйних рослин. Ми наведемо приклади найбільш розповсюджених на теренах України. І пам’ятайте, що красива квітка, або яскрава і цікава ягідка може виявитися небезпечною для вашого здоров’я.




Берізка польова.
Багаторічна трав’яниста рослина, бур’ян за природою, з довгим зеленим кореневищем. Квіти білі, рожеві, або білі з рожевими смужками. Цвіте з червня до осені. До вечора квітка закривається, в дощову погоду не відкривається зовсім. Чим небезпечна? Звичайна польова берізка не так нешкідлива, як може здатися на перший погляд. У рослині міститься смолиста речовина конвальвулін. Це сильна отрута, яка після необачного вживання всередину квітки, здатна призвести до відчуття печіння в роті й носоглотці, болю у животі, діареї та зневоднення організму.


Борщівник Сосновського
Має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки.
Росте біля доріг, розташованих біля лісу. Також – на галявинах і пустирях. При контакті зі шкірою підвищує її чутливість до ультрафіолету, може викликати опік 1-3 ступеня, які погано заживають. Наслідки відчутні не одразу – опіки проявляються від кілька годин після контакту до1-2 доби.


Бузин́а трав’ян́а (Sambucus ebulus L.)
— отруйна багаторічна трав’яниста рослина 50—150 см заввишки. Росте як трава з міцним стеблом. Квітки зібрані в суцвіття, дрібні. Пелюстки квіток зовні блідорожеві, всередині — білі. З неприємним запахом. Плоди – дрібні ягідки чорного кольору з червоним соком всередині. Симптоми отруєння: головокружіння, головні болі, нудота, блювання, проноси, задишка, порушення тканинного дихання, болі вдавлення в ділянці серця, судоми.


Жимолоста лісова
Багато знайомі з садовою жимолостю, але мало хто знає, що ягоди отруйні у жимолості лісовій. Вони яскраво-червоного кольору, зібрані в невеликий пучок. Ягоди жимолості нагадують плоди червоної смородини. Викликати оману щодо їстівності ягід може те, що деякі птахи клюють плоди жимолості лісової, проте для людини вони отруйні. Їстівними є тільки ягоди синього кольору у садової жимолості.


Паслін солодко-гіркий (Solanum dulcamara L.)
— вид квіткових рослин родини Пасльонові (Solanaceae). Рослина може використовуватися як лікарська, але самостійне вживання загрожує отруєнням. Небезпечні як його червоні овальні плоди, так і листя, які видають неприємний аромат. Гіркі плоди соковиті, з безліччю насіння, вся зелень, наявна на чагарнику, також отруйна.


Омела біла
Родина Ремнецвітникові — Loranthaceae. Омела біла — напівпаразит. Росте на тополях, акаціях, липах, вербах, березах, глоді, яблунях, грушах та інших деревах. Кущова вічнозелена рослина, як правило, кулеподібної форми, від 20-30 до 120-130 см у діаметрі. При вживаніі всередину у великій кількості має токсичний вплив на організм.


Чемериця біла (Veratrum album L.)
– вид родини Лілійних. Зростає заввишки до 1,6 м. Найбільш токсичною частиною Чемериці є її м’ясисте кореневище. Листя, стебла і квіти містять значно менші концентрації токсинів, проте, можуть спричинити сильне отруєння. Чемериця діє на нервову систему людини, спричинюючи блокаду передачі нервових імпульсів, зупинку дихання та серцебиття. Симптоми отруєння проявляються впродовж кількох годин після вживання Чемериці – це нудота, блювота, розкоординація рухів (людина наче п’яна), параліч і смерть.


Арніка гірська (Arnica montana L.)
– вид родини Айстрових . Росте в Карпатах. Містить алкалоїд геленалін. Дана речовина легко проникає через слизові оболонки та шкіру в організм, спричинюючи інтоксикацію. При цьому спостерігається нудота, ускладнене дихання, блювота, пітливість, кишкові коліти, пронос, можлива зупинка серця.


Вовче лико
– поширені в підліску мішаних і листяних лісів. Тіньовитривала рослина. Цвіте у квітні й до травня. Всі частини вовчих ягід звичайних дуже отруйні. У корі і в квітках міститься глюкозид дафнін. В усіх частинах рослини, крім того, міститься жовто-бура смола — мезереїн, яка і є отруйним чинником рослини. Рослина може викликати головний біль і запаморочення. Також ознаками отруєння є підвищення тиску, прискорене серцебиття, нудота. Зіниці розширюються, шкіра блідне, ковтати стає складно, з’являються судоми.


Віх отруйний, або цикута,
росте на заплавних луках, біля річок та озер. Має розгалужене стебло, двопере і трьохпере листя, а влітку на ньому з’являються білі маленькі квіти, що утворюють парасольку.

Якщо віх потрапив у шлунок, упродовж 20 хвилин виявляються перші ознаки отруєння – пронос і блювота. Також серед симптомів – підвищене слиновиділення, біль у животі і напади, які можуть призвести до смерті.


Болиголов плямистий
росте на пустирях, біля доріг, на городах, лісових галявинах, луках. Також його можна зустріти на звалищах та біля залізниць. Листя молодої рослини схожі на моркву, петрушку або кріп, тому її можна не розпізнати. Суцвіття за формою схоже на парасольку, і складається з безлічі дрібних квіток.

У такій псевдопетрушці міститься рідкий алкалоїд коніїн, який і викликає отруєння. У людини виникає головний біль і запаморочення, підвищується тиск, можливі прискорене серцебиття, нудота. Також розширюються зіниці, шкіра блідне, стає складно ковтати, з’являються судоми і навіть висхідний параліч. Існує ризик померти від задухи, а в результаті контакту рослини зі шкірою з’являється дерматит.


Блекота чорна
росте біля доріг або житлових будинків, на полях. Рослина відрізняється дуже неприємним запахом, виростає до півтора метра заввишки, має липке листя і великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками.

Отруїтися цією рослиною можна, спробувавши насіння або молоді паростки. Ознаки отруєння з’являються вже за 10-20 хвилин: пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках людина може знепритомніти або навіть впасти в кому.


Амброзія полинолиста
росте в садах, городах, на узбіччях доріг, пасовищах, пустирях. Рослина, що зовні нагадує полин чи коноплю, виробляє отруйний пилок.

У період цвітіння, коли концентрація пилку досягає свого піку, амброзія може викликати алергію. Кількох крупинок пилку цілком достатньо, щоб з’явилося запалення очей, утруднене дихання, сльозоточивість очей, а при особливо великих дозах – кон’юнктивіт.


Дурман звичайний (Datura stramonium L.).
Отруйними є всі його частини, але рослина має досить різкий неприємний запах, тому діти зазвичай не пробують її на смак. Проте їх інколи приваблюють плоди – незвичної форми, з шипами і дрібним насінням. Алкалоїди дурману викликають порушення роботи центральної нервової системи: порушення орієнтації, галюцинації, судоми.


Аконіт (Aconitum L.)
– теж дуже привабливі квіти. Основним отруйним компонентом цієї рослини є алкалоїд аконітин, що міститься в усіх частинах рослини. Аконітин дуже швидко поглинається слизовими оболонками рота і кишечника, також досить швидко проникає через шкіру, викликаючи свербіж. Дія токсину проявляється уже через кілька хвилин – виникає оніміння у місці проникнення токсину, яке розповсюджується по всьому організмі, згодом наступає повна втрата чутливості, починає морозити, спостерігається активне потовиділення, іноді отруєння супроводжується проносом. При значних концентраціях наступає смерть.


Наперстянка (Digitalis L.)
– дуже приваблива, але водночас надзвичайно отруйна рослина, у малих дозах використовується як лікарська. Дітей приваблюють плоди наперстянки – коробочки з дрібним насінням. Симптоми отруєння наперстянкою дуже подібні до отруєння конвалією.


Конвалія травнева (Convallaria majalis L.)
– багаторічна трав’яниста рослина, відома неймовірним ароматом квіток. Проте всі її частини є отруйними. Діти найчастіше зацікавлюються оранжево-червоними ягодами, які накопичують найбільше токсинів. Легке отруєння проявляється у вигляді нудоти, блювання, проносу, сильного головного і шлункового болю. У важких випадках порушуються частота і ритм серцевих скорочень, а також уражується нервова система, що супроводжується розладами зору, судомами, втратою свідомості.


Рицина звичайна (Ricinus communis L.).
При потраплянні в шлунок людини насіння спричиняє ентерит, блювання і коліки, кровотечі з шлунково-кишкового тракту, порушення водно-електролітного балансу і врешті через 5-7 днів смерть. Шкода здоров’ю непоправна; ті, хто вижив, не можуть повністю відновитися. Всього шість насінин спричинюють смертельне отруєння у дітей, 20 насінин – у дорослих. Рицин в шість разів отруйніший ніж всім відомий ціанистий калій, а сама рослина є однією з найбільш токсичних в світі.


Тис ягідний (Taxus baccata L.)
– вічнозелена дерево- або кущоподібна рослина. Отруєння людини найчастіше спостерігається при поїданні насінин. Викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, що супроводжується блюванням та проносом; впливає на серцеву діяльність та може спричинити зупинку дихання.


Долучайтесь до офіційних спільнот закладу


Viber


Telegram


Facebook


Youtube