Правила поведінки під-час ГРОЗИ!








1. Прямий удар
Найчастіше прямі удари відбуваються на відкритих територіях. Прямі удари не такі поширені, як інші способи удару людей блискавкою, але вони є потенційно найбільш смертельними. У більшості прямих ударів частина струму рухається поверх поверхні шкіри, а частина струму рухається по тілу – зазвичай через серцево-судинну та / або нервову системи. Тепло, що утворюється при переміщенні блискавки по шкірі, може призвести до опіків, але найбільше ураження наносить струм, що рухається по тілу. Викликаючи зупинку дихання а також порушення ритму чи зупинку серця.


2. Бічний спалах
Бічний спалах виникає, коли блискавка б’є по вищому предмету біля жертви, а частина струму стрибає з більш високого предмета на жертву. По суті, людина діє як “коротке замикання” на деяку частину енергії у блискавичному розряді. Бічні спалахи, як правило, виникають, коли потерпілий знаходиться безпосередньо під високим об’єктом. Найчастіше жертви бокових спалахів укриваються під деревом, щоб уникнути дощу чи граду.


3. Струм заземлення
Коли блискавка б’є по дереву чи іншому предмету, значна частина енергії рухається назовні від удару і вздовж поверхні землі. Кожен, хто знаходиться поблизу удару в радіусі 200 метрів потенційно є жертвою такого струму. Крім того, струм заземлення може проходити струмопровідними матеріалами в приміщення. Оскільки струм ґрунту впливає на значно більшу площу, то і кількість постраждалих може бути більша. Земний струм також вбиває багатьох сільськогосподарських тварин. Зазвичай блискавка потрапляє в тіло в точці контакту, найближчій до удару блискавки, проходить через серцево-судинну та / або нервову системи та виходить з тіла в точку контакту, найбільш віддалену від блискавки. Чим більше відстань між точками контакту, тим більша вірогідність смерті або серйозних травм.


4. Провідність
Блискавка може пробігати великі відстані по металевим поверхням. Метал не привертає блискавки, але він забезпечує шлях для неї. Більшість жертв блискавки в приміщенні та деякі жертви на відкритому повітрі пов’язані з провідністю. Незалежно від того, всередині чи зовні, хтось, якщо доторкнутися до підключених металевих дротів, сантехніки чи металевих поверхонь, що простягаються зовні- загрожує небезпекою. Сюди входить все, що підключається до електричної розетки, кранів води та душових кабін, підключених телефонів, металопластикових вікон та дверей.


5. Розгалуження
Хоча це не так часто, як інші види блискавичних ушкоджень, люди, що потрапили в розгалуження блискавки ризикують бути вбитими або пораненими. Розгалуження розвиваються, коли основний розряд, що рухається вниз, наближається до землі. Зазвичай лише один із розрядів контактує з об’єктом ураження, коли він наближається до землі та забезпечує шлях для яскравого зворотного ходу; однак, коли основний канал розряджається, це роблять і всі інші потенційні розряди в цьому районі. Якщо людина є на шляху, вона може бути вбита або поранена під час розряду, навіть якщо канал блискавки не був завершений між хмарою та висхідним потоком.




Долучайтесь до офіційних спільнот закладу


Viber


Telegram


Facebook


Youtube