Правила вибору водойм для купання

Існують на планеті Земля такі водойми, що вражають яскравістю нереальних кольорів: жовті, смарагдові, пурпурні, червоні …
Всі вони ваблять туристів своєю неземною красою, привертаючи увагу не тільки мальовничими пейзажами навколо, але і дивовижними водами. Ось тільки шкода, що не у всіх кольорових річках, озерах і морях можна купатися …






Річка Ріо Тінто, Іспанія
Через високу концентрацію металів, що надходять з мідних, срібних і золотих шахт, це водоймище отримало славу одного з найбільш кислотних місць на Землі. Вода, pH-фактор якої коливається в рамках 1,7-2,5 і практично відповідає кислотності шлункового соку, небезпечна для будь-якої живої істоти. Єдиними мешканцями «марсіанської річки» є улюблені вченими аеробні бактерії extremophile, що харчуються залізом.


На острові Сицилія води Озера смерті, є по суті своїй і не водами зовсім, а концентрованою сірчаною кислотою. За лічені хвилини смертоносна водойма, що живиться двома підземними джерелами з H2SO4, знищує будь-яку органіку, залишаючи навколо лише мертве простір.


Кипляче озеро, Домініканська республіка.
Температура води в центрі киплячого озера, оповитого густим білим паром, досягає 92 °С.


Озеро Хорсшу (Каліфорнія, США)
Хорсшу (Horseshoe Lake, озеро Підкови), розташованого в районі Мамонтових озер. Хорсшу виділяє високу концентрацію вуглекислого газу і сірководню. Шкідливі гази утворюються в результаті дії підземних вулканів по всьому району. Токсична суміш газів вже знищила 170 гектарів дерев, і навіть загинули люди.


Озеро Моно, також розташоване в Каліфорнії, є одним з найстаріших озер США, і одним з найбільш смертоносних. При відсутності випливаючих річок внаслідок випаровування рівень води знижується, і в озері відкладається велика кількість солей. Це робить його в три рази солоніше океанів і надає йому баланс рН 10. Мікроскопічні креветки, мухи і деякі види водоростей – єдині мешканці водоймі. Будь-які птахи не зможуть прожити довго, якщо вони вирішать напитися. Звичайно, вода не завжди отруйна, тому що токсичність змінюється в залежності від глибини і пори року.


Озеро Ківу в Східній Африці страшне не через своє розташування або склад води. Воно становить смертельну небезпеку внаслідок величезної кількості метану і вуглекислого газу, що містяться на дні. Самі по собі ці гази не шкідливі, але вони можуть одномоментно вийти на поверхню при виверженні вулкану або при землетрусі.


Солончак Уюні – солоне озеро є одним з найцікавіших, незвичайних і красивих озер Болівії. Причиною цього є те, що це озеро геть відрізняється від звичайного нашого розуміння озера. Уюні відоме у всьому світі, тому як його площа становить 10 582 км.кв. і воно вважається найбільшим солоним озером в усьому світі.
Уюні саме по собі представляє один великий згусток солі, що вистилає все його дно на глибину до 8 метрів. У сезон дощів в Болівії озеро наповнюється невеликою кількістю води і при цьому формує найбільше в світі дзеркало.


Озеро П’яти Квіток розташоване в самому центрі Цзючжайгоу, Китай . Його колір змінюється час від часу, від жовтого до темно зеленого, але більшу частину часу вода тут алмазно-синього кольору. Це місце оповите безліччю таємниць і загадок, в той час як безліч сусідніх озер періодично дрібніє і висихає, рівень води в цій водоймі завжди постійний,а також воно не замерзає взимку, хоча всі сусідні озера покриваються льодом.


Клілук, або Плямисте озеро знаходиться в Канаді, поблизу містечка Осойос, недалеко від кордону з США. Озеро насичене різними мінералами, тому влітку при випаровуванні води утворюється безліч плям химерної форми. Клілук містить в собі найбільшу кількість в світі (серед усіх озер) сульфату магнію, кальцію і сульфатів натрію, а також безліч інших речовин, таких як срібло і титан. Його властивості лікувальні, але місцеве населення викупило його і зберігає в первиннову вигляді, не дозволяючи будувати на берегах.


Рожеве озеро, або озеро Спенсер знаходиться в місті Есперанс (Західна Австралія).
Своїм кольором вода зобов’язана галобактеріі (Halobacteriaceae) і родинним мікроорганізмам, здатним жити в середовищі з високим вмістом солей і з’являється внаслідок діяльності цього типу мікроорганізмів.


Японське містечко Беппу прославилося завдяки Кривавому ставку, який японці негласно прозвали земним пеклом. Все через безліч гейзерів, гарячих джерел і одного ставка з криваво-червоною водою. Він містить надлишок оксиду заліза. У дощовий день гладь стає червоною, а в грозу набуває бордовий відтінок.


Велика блакитна діра – унікальне природне утворення, немов гігантський сапфір в оправі з коралових рифів. Це найбільше в світі поглиблення такого роду. Діаметр становить 300 метрів, а глибина 120. Розташована на 100 км на схід від узбережжя Беліз, невеликої держави між Мексикою та Гватемалою. Кільце з рифів навколо називають атолом. Саме цей атол прозвали Lighthouse Reef (Риф-маяк). Рівень води над ним настільки низький, що навіть при невеликому відпливу рифи проступають на поверхню.

Долучайтесь до офіційних спільнот закладу


Viber


Telegram


Facebook


Youtube